Van, aki egész kartonnal, van, aki darabra – boon.hu

drot_adomanyBarkóczi István miskolci vállalkozó nemcsak az ötlet felvetője volt, hogy Miskolcon is meg kellene szervezni az élelmiszerláda-adományt, jó példával is járt elő az adakozásban. Minthogy külföldön tartózkodott, lánya, Barkóczi Eszter, a Drót Bisztró és Étterem ügyvezetője töltötte fel tartós élelemmel a Magyar Vöröskereszt B.-A.-Z. Megyei Szervezetének Győri kapu 123. szám alatti székháza kerítésére szerelt adományládikót szerda reggel. Eszter átadta az üzenetet is: édesapja ételadományára rendszeresen számíthatunk az akcióban, s hogy szeretné, ha a többi vendéglátós közül mind többen követnék példáját.
A kisnyugdíjas is
Ez a helyszín (a Corvin 9. sz. alatti után) a második, ahová kikerült a láda.
– Kedd délután tettünk bele próbaképp pár doboz ennivalót, estig el is vittek, viszont ma reggel találtunk a helyükön két új konzervet – mondja Grubert Roland, a szervezet igazgatója. – Tisztában vagyunk azzal, hogy időbe kerül, amíg mind az adók, mind a kapók felnőnek a feladathoz, kialakul ennek a kultúrája, ám akkor nagyon jó dolgot lehet belőle csinálni. Városszerte akár több tucat adományládát is lehetne működtetni. Ehhez persze kellenek olyan közösségek, szervezetek is, amelyek biztosítják a láda elhelyezését, esetleg vállalják a rendszeres követést. Mi segítünk!
Egy szatyorral érkezik egy hölgy. Készít néhány fotót egy miskolci weboldalra, hadd tudjanak minél többen a lehetőségről. Hajzer Rózsa rokkantnyugdíjas és özvegy. Bekapcsolódik a beszélgetésbe.
– Fontos, hogy az a kisnyugdíjas is merjen kijönni, s venni a ládikóból, aki nem hajléktalan – mondja, majd megkérdi, tehet-e be ő is valami keveset a ládikába. Bele is rakosgatja a szatyor tartalmát.
Telefonon érdeklődtünk az MSZP-iroda falán lévő láda sorsáról is. Veréb Vilmos, a párt társadalmi segítője elmondta, folyamatos a jövés-menés. Volt olyan tapasztalatuk, hogy valaki egyszerre nagyobb mennyiséget vett magához, de ez nem általános. Ő is rendszeresen töltögeti a ládát a neki beadott élelmiszerekből, ám van, aki egyből a ládába rakja. Legutóbb egy kiló kenyeret és két májkrémet.
ÉM-SzK

Forrás: boon.hu